Przepisy na dania z indyka - relacja z warsztatów

   W zeszłym tygodniu miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych organizowanych w ramach programu "Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości. Razem z innymi blogerkami mogłyśmy osobiście przetestować przepisy na dania z indyka, które z kolei przygotował dla nas szef kuchni Szymon Szlendak.
   Przygotowałyśmy indyka w wersji bardziej tropikalnej (zaparzana pierś indyka w sosie mango-curry podawana z groszkiem cukrowym i smażonym ryżem) oraz biesiadno-weselnej (roladki z indyczego udźca z pesto z suszonych pomidorów podane z kaszotto z grzybami).


   Dużo było przy tym śmiechu. Z obawy przed zupełnym rozprężeniem, Szymon podzielił nas na zespoły dwu- i trzyosobowe, więc było nam zdecydowanie łatwiej dopilnować potraw. Gdy ja kroiłam pierś indyka w plastry, dziewczyny doglądały curry, no i każda miała czas na podkradanie jedzenia ze stołu i (wiadomo!) ploteczki.
   O ile wiele razy w swoim życiu przygotowywałam rosół na indyku, o tyle nigdy nie sądziłam, że dane mi będzie przyrządzić roladę z indyczego udźca. Okazuje się, że z dobrym przepisem i wspomagającym proces szefem kuchni - wszystko jest możliwe ;).

Kilka faktów na temat samego mięsa indyczego:- Mięso indycze jest źródłem witaminy D ,B2 (udo indycząt bez skóry), B3, B6, B12,potasu K, fosforu P, cynku Zn. 
- Pierś z indyka ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, oraz niską zawartość sodu.
- Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu (filet bez skóry, udo bez skóry).
- Mięso z indyka jest źródłem białka.

Mogłabym się rozpisywać o dobroczynnych właściwościach każdego z tych pierwiastków, ale wymienię tylko kilka:

-  potas

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni oraz w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi

- cynk 
pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie

- fosfor
pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów oraz zdrowych kości


   Już na instagramie pytaliście o przepisy i... Zapraszam - bierzcie, gotujcie, jedzcie :).

Przepisy z warsztatów kulinarnych

1. ZAPARZANA PIERŚ Z INDYKA W SOSIE MANGO-CURRY PODAWANA Z GROSZKIEM CUKROWYM I SMAŻONYM RYŻEM

Składniki:
·       pierś z indyka 200 g,
·       włoszczyzna,
·       ryż paraboliczny 100 g,
·       masło 150 g,
·       cukier brązowy 20 g,
·       żółta pasta curry 20 g,
·       mleko kokosowe
100 ml,
·       świeże lub mrożone liście limonki 3 szt.,
·       limonka 2 szt.,
·       pulpa mango 50 g,
·       groszek cukrowy świeży lub mrożony 150 g,
·       2 jajka,
·       olej kokosowy,
·       świeża kolendra i szczypiorek.


1.     Dokładnie umyj i obierz warzywa, a następnie przygotuj ok. 400 ml wywaru.
2.     Pokrój filet z piersi indyka w grube plastry i przełóż do gotującego się wywaru, doprowadź do wrzenia i wyłącz źródło ciepła. Pozostaw do ostygnięcia.
3.     Odlej szklankę wywaru i ugotuj na niej ryż paraboliczny. Pozostaw do ostygnięcia.
4.     Sos mango-curry: w rondlu przygotuj karmel i rozprowadź w nim pastę curry. Następnie wlej mleko kokosowe oraz pół szklanki wywaru z indyka, dodaj liście limonki i powoli gotuj. Gdy sos zacznie gęstnieć dodaj pulpę mango oraz skórkę i sok z limonki. Do gotowego sosu dodaj groszek cukrowy, gotuj aż będzie „al dente”.
5.     Ugotowany i ostudzony ryż wymieszaj z surowym jajkiem, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni.
6.     Zaparzony filet indyka połącz z sosem i zagrzej. Podawaj razem z groszkiem i smażonym ryżem.

2. ROLADKI Z INDYCZEGO UDŹCA Z PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW PODANE Z KASZOTTO Z GRZYBAMI

Składniki:
·       udziec z indyka 200 g,
·       suszone borowiki/podgrzybki
25 g,
·       suszone pomidory 100 g,
·       rukola 100 g,
·       płatki migdałowe 50 g,
·       oliwa z oliwek 100 ml,
·       kasza jęczmienna 100 g,
·       mrożone borowiki 200 g,
·       śmietanka 34% 
200 ml,
·       olej rzepakowy,
·       cebula biała 2 szt.,
·       parmezan 100 g,
·       wywar warzywny.


1.     Przygotuj wywar warzywny.
2.     Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie, a w blenderze przygotuj pesto: zmiksuj na jednolitą masę suszone pomidory, rukolę oraz uprażone płatki migdałowe.
3.     Udziec z indyka rozkrój na szerokie płaty, następnie delikatnie rozbij. Mięso obficie posmaruj pesto, a następnie przy pomocy folii aluminiowej zwiń roladki. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej wywarem warzywnym i duś w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni przez ok. 45 min.
4.     Ugotuj kaszę jęczmienną.
5.     Na suchej patelni wysusz pokrojone w plastry borowiki,
następnie dodaj olej, posiekaną cebulę oraz pokrojone, namoczone wcześniej suszone grzyby. Smaż do uzyskania złotego koloru i dodaj je  do kaszy pod koniec jej gotowania wraz ze śmietanką 34%.
6.     Gdy kasza będzie ugotowana wyłącz źródło ciepła, dodaj zimne masło i tarty parmezan. Mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
7.     Wyjmij roladkę z piekarnika i odwiń z folii, pokrój na grube plastry i podawaj na kremowym kaszotto. Udekoruj łyżeczką pesto oraz świeżą rukolą.


Dodatkowe inspiracje kulinarne

3. PIECZONE UDA INDYCZE  W SOSIE MYŚLIWSKIM

Składniki:
·       2 uda z indyka 200 g,
·       bulion mięsno-warzywny 400 ml,
·       2 plastry wędzonego boczku,
·       2 małe cebule białe,
·       200 ml czerwonego wina,
·       5 łyżek koncentratu pomidorowego,
·       1 łyżka mąki pszennej,
·       2 łyżki masła klarowanego,
·       natka pietruszki,
·       tymianek,
·       jałowiec,
·       estragon,
pieprz, sól

1.       Umyte i osuszone uda z indyka przypraw solą i pieprzem, a następnie usmaż na maśle klarowanym aż do momentu zarumienienia.
2.       Następnie przełóż uda indyka do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz 30 min. W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewaj mięso sosem z pieczenia.
3.       Sos myśliwski: w tym czasie w rondlu podsmaż pokrojony w kostkę boczek i dodaj do niego drobno pokrojone cebulę i grzyby. Do rondla dodaj koncentrat pomidorowy i masło klarowane. Cały czas mieszając dolewaj 200 ml wina oraz bulion. Do całości dodaj jagody jałowca oraz siekane zioła. Wszystko gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu.
4.       Wyjmij z piekarnika uda z indyka i polej obficie sosem myśliwski.
5.       Gotowe danie można podawać np. z plackami ziemniaczanymi.

4. GULASZ INDYCZY Z ŻURAWINĄ

Składniki:
·       pierś z indyka 200 g,
·       marchew 1 kg,
·       2 duże cebule,
·       seler,
·       bulion mięsno-warzywny 400 ml,
·       cytryna,
·       suszona żurawina 200 g,
·       czerwone wino 200 ml,
·       1 łyżka mąki pszennej,
·       smalec,
·       curry w proszku,
·       gałka muszkatołowa,
·       cynamon,
·       sól i pieprz.

1.       Pierś z indyka pokrój na cienkie paski, obtocz w mące i podsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego smalcu. Smaż do momentu aż mięso się zarumieni.
2.       Następnie na patelnię dodaj pokrojone wcześniej w słupki marchew, cebule i seler.
3.       Całość przełóż do garnka, dolewaj bulion, dodaj przyprawy i duś do momentu aż warzywa i mięso będą miękkie.
4.       W tym czasie w osobnym rondlu zagotuj żurawinę w czerwonym winie. Wywar dodaj do gulaszu pod koniec gotowania.
5.       Danie smakuje najlepiej podawane z ryżem lub kładzionymi kluskami.

5. LEKKA ZUPA WARZYWNA Z INDYKIEM

Składniki:
·       filet z indyka 150 g,
·       bulion warzywny
400 ml,
·       cebula biała 1 szt.,
·       seler 1 szt.,
·       marchew 4 szt.,
·       biała fasola 100 g,
·       ząbek czosnku,
·       oregano,
·       tymianek,
·       olej rzepakowy,
·       sól, pieprz,
·       wędzona papryka.

1. Gotujemy ok. 400 ml bulionu warzywnego.
2. Pierś z indyka kroimy w niewielką kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką.
3. Cebulę, seler, marchew kroimy w drobną kostkę. Posiekane warzywa smażymy na niewielkiej ilości oleju. Po ok. 3 min dodajemy białą fasolę, czosnek, posypujemy oregano i tymiankiem. Przelewamy do garnka.
4.  Podsmażone warzywa zalewamy bulionem.
5. W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojoną pierś indyka.
6.   Usmażone mięso dodajemy do warzywnego wywaru z bulionem i całość gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez ok. 10 min.
7.  Pod koniec gotowania do zupy dodajemy odrobinę soku z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.









Projekt „Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości”  ma na celu zwiększenie wśród konsumentów świadomości  wartości odżywczych mięsa indyczego oraz wysokiej jakości produkcji rolno-spożywczej w Unii Europejskiej.

Publikowanie komentarza

Dziękuję za KAŻDY komentarz:). Wszystkie czytam i nieodmiennie się z nich cieszę:).

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates