Spaghetti z sosem pomidorowym

   Spaghetti z sosem pomidorowym to jedno z najprostszych, najszybszych i najsmaczniejszych potraw, jakie znam. Zawsze staram się mieć w domu paczkę dobrego makaronu, pomidory i jakiś twardy ser, by móc o każdej porze dnia i nocy je przyrządzić. Sprawdza się zarówno jako obiad do pracy, posiłek po ciężkim dniu czy nawet niezobowiązujący lunch dla gości (chociaż generalnie rzecz biorąc na oficjalnych okazjach nie podaje się makaronu - to tak na marginesie, jeżeli ciekawi Was Protokół Dyplomatyczny). 

   Co ciekawe na początku swojej przygody z gotowaniem do przygotowania sosu podchodziłam tak poważnie i krytycznie, jakbym miała lecieć na Marsa w pustej butelce po oranżadzie. Później się rozluźniłam i teraz sos pomidorowy mogłabym robić z zamkniętymi oczami. Domowe gotowanie powinno być przyjemne. 

   W związku z tym, że upichciłam to danie już na pewno kilkadziesiąt razy, mam kilka swoich patentów na przygotowanie sosu. Nie wiem, czy mają wiele wspólnego z etosem kuchni włoskiej, ale w mojej sprawdzają się doskonale. Dwoma się z Wami podzielę.


   składniki na 2 osoby:

   - duża garść makaronu spaghetti;
   - 3 spore pomidory lub jedna puszka pomidorów (polecam kupować TYLKO takie w całości);
   - ser do posypania: parmezan, mozzarella - wedle Waszego smaku;
   - sól i ulubione przyprawy, w które nie wnikam.

   przepis:


   1. W jednym garnku gotujecie makaron, a w drugim robicie sos.

   SOS

 - z pomidorów z puszki:

   Na patelnię wrzucacie wszystkie pomidory z puszki i dusicie je pod przykrywką kilka minut (8-9 minut). Możecie dodać ulubione przyprawy. Jeżeli wolicie gęsty sos - redukujecie go z odkrytą przykrywką, ciągle mieszając. Jeżeli wolicie wodnisty sos, dodajcie do niego kilka łyżek wody i szybciej zdejmujecie go z ognia. Do smaku możecie dodać większą szczyptę cukru, kilka kropel soku z cytryny, szczyptę soli i szczyptę pieprzu.

- ze świeżych pomidorów: szybka opcja

   Kroicie wszystkie pomidory na małe kawałki i podsmażacie na niewielkim ogniu około 2 minut. Chodzi o efekt zarumienienia. Wyłączacie ogień, wrzucacie pomidory do blendera i guzik mocy naciskacie dwa-trzy razy. Nie chodzi o zblendowanie ich na zupę, lecz o opuszczenie momentu redukcji. Wtedy faktura sosu będzie wciąż nieregularna. 

- ze świeżych pomidorów: dłuższa opcja

   Podsmażacie pokrojone pomidory przez około 2 minuty, po czym dolewacie kilka łyżek wody, przykrywacie i dusicie na najmniejszym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając, i dodając ulubione przyprawy. Tutaj znajdziecie mój sposób na doprawienie wszystkiego (klik). Gdy sos osiągnie ulubioną przez Was konsystencję, dodajecie go do ugotowanego makaronu.

   Różne są szkoły podawania makaronu z sosem - jedno wrzucają makaron do sosu, a inni sosem polewają makaron. Ja zwykle wybieram opcję mieszania ze sobą wszystkiego i posypywania tego serem.

   Wbrew pozorom bardzo trudno mi było spisać ten prosty przepis, ponieważ zwykle robię spaghetti z sosem pomidorowym na kulinarnym automacie.



   A wy w jaki sposób robicie sos pomidorowy?


   Bardzo lubię też:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za KAŻDY komentarz:). Wszystkie czytam i nieodmiennie się z nich cieszę:).

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates