Frytki z selera

   Frytki z selera mają charakterystyczny, lekko korzenny smak, ale z odpowiednio dobranymi przyprawami doskonale sprawdzą się jako całkiem zdrowa przekąska.



Przepis na jedną blachę frytek.

SKŁADNIKI:
  • korzeń selera;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • pieprz;
  • czosnek (według uznania - może być granulowany);
  • szczypta papryki czerwonej;
  • bazylia;
  • oregano.


- Seler obieramy i dokładnie myjemy.
- Kroimy według uznania (słupki, ćwiartki).
Wrzucamy do miski, łączymy z przyprawami i oliwą. Tak przygotowaną mieszankę wkładamy na chwilę do lodówki, by seler mógł przegryźć się z aromatem przypraw. 
- Następnie wykładamy kawałki selera luźno na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i całość wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. 

   Frytki z selera można podać z dipem czosnkowym, jogurtowym albo pomidorowym, ale same też smakują wybornie:).


Sprawdź też:



1 komentarz :

  1. Pyszności, robiłam :) Polecam jeszcze z pietruszki :) I rewelacyjne są też z przyprawą "suszone pomidory" czy coś takiego :)

    Pozdrawiam, Niedoskonała.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za KAŻDY komentarz:). Wszystkie czytam i nieodmiennie się z nich cieszę:).

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates