Jak jeść jarmuż?

   Dzisiejszych dzieci nie szuka się w kapuście, tylko w jarmużu - to oczywiste. Na straży naszego zdrowia, szczęścia i spełnienia stoją superfoods, czyli pokarmy nie tylko odżywiające, ale również wspomagające organizm w walce z niektórymi dolegliwościami. Jednym z nich jest właśnie jarmuż - zielone warzywo z rodziny kapustowatych. 

   Już sam zapis jego nazwy nie należy do najprostszych, a co dopiero sposób przyrządzania czy nauczenie się na pamięć wszystkich jego właściwości. Stąd właśnie pomysł na ten post - zapraszam!


   WŁAŚCIWOŚCI JARMUŻU



   Jarmuż zawiera witaminę K1 (prawidłowy proces krzepnięcia krwi), łatwo przyswajalny wapń, żelazo, sulforafan (działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne), błonnik, witaminę C, beta-karoten, tiaminę (wspomagającą układ nerwowy), czy ryboflawinę (układ odpornościowy!). Jak widzicie - jest moc.


   JAK GOTOWAĆ, PIEC CZY SMAŻYĆ JARMUŻ?

   Oczywiście można go spożywać na surowo - jak sałatę (chociaż smakuje paskudnie w moim odczuciu) albo w o wiele strawniejszej formie koktajli owocowo-warzywnych. Jeżeli nie wiecie, do czego pasuje smak jarmużu, wyobraźcie sobie wszelkie połączenia ze szpinakiem i zamiast "szpinaku" wstawcie "jarmuż". Będzie pasować :). Ja najchętniej dodaję surowy jarmuż do koktajli z bananem, by zabić trawiasty smak chlorofilu z zielonych liści.

   Gotowanie, smażenie czy pieczenie nie jest jakoś bardzo skomplikowane. W Internecie znajdziecie przepisy na chipsy z jarmużu, jarmużowe lody, zupy czy wszelkie mięsno-jarmużowe kompozycje. Ja sama mam takie patenty na smaczny jarmuż:
   - usuwam z jarmużu twarde łodyżki i zawsze rwę go na mniejsze kawałki
   - po czym zalewam wrzącą wodą i hartuję zimną;
   - jeżeli gotuję jarmuż, to krótko :3-4 minuty. 
   Dzięki temu wszystkiemu listki pozostają zielone i nie są gorzkie.
   No i zasada z dodawaniem jarmużu wszędzie tam, gdzie pasowałby szpinak, jest naprawdę złota!

   Jarmużu powinny unikać osoby cierpiące na kamicę szczawiową.

   Poproszę Wasze przepisy na pyszności z jarmużem!

Publikowanie komentarza

Dziękuję za KAŻDY komentarz:). Wszystkie czytam i nieodmiennie się z nich cieszę:).

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates