Przepis na szarlotkę mojej mamy

   Szarlotka mojej mamy zrobiła furorę na moich 29. urodzinach. Chociaż zamówiłam sushi i podałam różne zmyślne przekąski, a całość podlałam wszelakimi alkoholami i kolorowymi drinkami, to gdy moja siostra przywiozła blachę szarlotki, towar został momentalnie wymieciony. Nomenklatura nie jest przypadkowa - mnóstwo osób jeszcze kilka dni po konsumpcji z obłędem w oczach pytało mnie o magiczną recepturę.

   Postanowiłam poprosić mamę o ten przepis i podzielić się z Wami nim.


składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej;
- 5 jajek (mama używa tylko tych od szczęśliwych kurek!);
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia;
- kostka masła;
- szklanka cukru;
- słoik duszonych jabłek z cynamonem (trzeba jabłka obrać, pokroić i udusić na mus);

przepis:

1. Oddzielacie białka od żółtek. Białka ubijacie na sztywną pianę.
2. Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, masło i cukier wrzucacie do jednej miski. I tu metoda mojej mamy: mieszamy ciasto rękoma.
3. Ćwierć powstałej masy wykładacie na blachę, a resztę zostawiacie na posypkę.
4. Ciasto na blasze zapiekacie: około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
5. Następnie na to zapieczone ciasto wrzucacie jabłka, a na nie - pianę.
6. I hit: piec w 180 stopniach Celsjusza około 30 minut albo "jak się upiecze". Moja mama zagląda przez okienko i sprawdza.


   Z tego co wiem, to sekretem tego ciasta jest wstępne zapiekanie. Ja na pewno je zrobię. Jeżeli skorzystacie z przepisu mojej mamy, dajcie znać. Przekażę jej wszelkie pochwały :).

 

zerknijcie też na inne przepisy:

- Indyk z duszonymi warzywami #obiaddopracy

- Placki z manioka - jak je zrobić? #Afryka

- Jak zrobić kluski śląskie?

- 3 POMYSŁY NA OBIADY DO PRACY #WEGETARIAŃSKIE

- Paprykowe chipsy z ciecierzycy - zdrowa oraz SMACZNA przekąska

7 komentarzy :

  1. Bardzo lubię ciasta z jabłkami :)
    To wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Robię bardzo podobnie, miałam zrobić nawet dziś, ale grypsko mnie rozłożyło ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyczna, krucha szarlotka to jest to :) Uwielbiam ciasta z jabłkami, a to wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepisy wszystkich Mam i Babć mają to do siebie, że wygrywają z dowolną książką kucharską. Miłość i serce to chyba te ich magiczne składniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię bardzo podobnie szarlotkę. Warto zapiec wcześniej spód, żeby nie było zakalca.

    OdpowiedzUsuń
  6. A te 3/4 ciasta to zjeść bez pieczenia????

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ to wygląda genialnie. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za KAŻDY komentarz:). Wszystkie czytam i nieodmiennie się z nich cieszę:).

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates