Chipsy z plantanów

   Chipsy z plantanów to dla mnie najlepszy (najsmaczniejszy i najzdrowszy) substytut wszelkich chrupkich przekąsek ze sklepów. Myślę, że jestem w pewnym stopniu uzależniona od wszelkich chrupek ze sklepów, a ponadto kocham ziemniaki w każdej postaci. Niestety każde z tych niezdrowych przyzwyczajeń magicznie zwęża mi ubrania. Długo szukałam przegryzki mogącej zastąpić mi chipsy (zwłaszcza te paprykowe!) i... Myślę, że się udało.

  Plantany nieco przypominają znane nam banany, ale tak naprawdę totalnie się od nich różnią - są większe, twardsze, występują w trzech kolorach (w miarę dojrzewania zmieniają kolor z zielonego na żółty i czarny) i nie można jeść ich na surowo. Zielone przypominają w smaku ziemniaki i być może dlatego nazywa się je czasem "ziemniakami Karaibów". Żółte są słodsze, a czarne - przesłodkie. Te dwa ostatnie można z powodzeniem dodawać do ciast lub deserów.   Plantany zawierają witaminę AC i B6, a także potas i magnez. Jeden plantan zapewnia nam około 45% dziennego zapotrzebowania w witaminę C, 33% w witaminę A, 22% w witaminę B6, 21% w potas i 14% w magnez. Niektórzy mówią, że plantany to kolejne superfoods. I W DODATKU SĄ PRZEPYSZNE.


   Jak je przygotować? Przede wszystkim pamiętajcie, że plantany są twarde i nie można podawać ich na surowo. Można je natomiast smażyć, piec czy gotować.

PRZEPIS NA CHIPSY Z PLANTANÓW:
- dwa plantany- olej kokosowy, rzepakowy lub z awokado- sól + ulubione przyprawy

   1. Plantany obieramy. Rekomenduję odcięcie obu końców i obieranie wzdłuż. Mają twardą skórę.

   2. Obrane plantany kroimy na plasterki - im cieńsze, tym uważniej należy pilnować ich podczas pieczenia. Plantany uwielbiają się, niestety, przypalać.

   3. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spryskujemy olejem.

   4. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza na 10 minut). Po 10 minutach odwracamy plasterki i znów pieczemy 10 minut. W im mniejsze pokroicie je plasterki, tym krótszy będzie czas pieczenia.

   5. Po wyjęciu z piekarnika i przesypaniu do miseczki możecie posypać je solą oraz ewentualnie innymi, ulubionymi przyprawami.


   W miseczce widzicie kilka opcji smakowych chipsów z plantanów - niektóre spryskałam olejem rzepakowym z dodatkiem wędzonej papryki, inne jedynie posoliłam tuż po upieczeniu (tę drugą opcje bardziej polecam). Chipsy z plantanów są przepyszne, smakują nawet LEPIEJ niż te ze sklepu, zawierają mnóstwo skrobi i coraz częściej można je spotkać w dużych supermarketach (10-15 zł za kilogram i można je kupować na sztuki).



   Polecam też moje inne przepisy:


Paprykowe chipsy z ciecierzycy - zdrowa oraz SMACZNA przekąska

Koktajl na dobre samopoczucie i lepszą przemiane materii #suroweburakizmalinamiipieprzemcayenne

Placki z manioka - jak je zrobić? #Afryka

3 komentarze :

Dziękuję za KAŻDY komentarz:). Wszystkie czytam i nieodmiennie się z nich cieszę:).

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates