Domowe frytki z piekarnika

   Uwielbiam frytki, a Wy? Im robi się zimniej w na zewnątrz, tym cieplej i przytulniej powinno być w mieszkaniu, a co tak umila życie jak jedzenie? W dodatku pyszne? Domowe frytki z piekarnika nie są skończenie fit, ale na pewno lepsze niż takie z fast fooda :).

   Przepis jest prosty, a ingredienty- niedrogie.


   składniki:
   - 2 ziemniaki
   - łyżka oleju rzepakowego
   - przyprawy (u mnie to: sol himalajska, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, cukier trzcinowy).

   1. Obieramy ziemniaki, kroimy się w plasterki, a następnie w słupki.
   2. Moczymy powstałe kawałki w czystej, zimnej wodzie przez 30 minut.
   3. Do miski albo na talerzyk wlewamy łyżkę oleju, po czym dodajemy przyprawy. Frytki obtaczamy w powstałej miksturze.
   4. Pieczemy przez 20 minut na blaszce w piekarniku ustawionym na 220 stopni. Po 10 minutach odwracamy frytki, żeby się równomiernie przypiekły. Moje trochę przypaliłam;).

   Ja jem swoje z majonezem albo keczupem, a Wy?

1 komentarz :

Dziękuję za KAŻDY komentarz:). Wszystkie czytam i nieodmiennie się z nich cieszę:).

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates