Przepis na paluchy czarownicy finger cookies na #HALLOWEEN

   Myślałam kiedyś, że paluchy czarownicy są niezwykle skomplikowane w przygotowaniu, ale okazało się, że jest zupełnie odwrotnie - to po prostu dobrze wystylizowane (też marketingowo) ciasteczka maślane. Moja receptura jest kompilacją kilku znalezionych w Internecie przepisów.

PRZEPIS NA PALUCHY CZAROWNICY 

składniki:

- kostka masła + kawałek (ok. 220 gramów);

- 3/4 szklanki cukru pudru;

- 2,5 szklanki mąki pszennej;

- 1 jajko

- plus oddzielnie białko z jajka;

- sól, ekstrakt z wanilii i/ lub migdałów (co kto lubi);

- migdały: całe lub płatki.

Krew:

- coś czerwonego i słodkiego: ja redukuję sok malinowy.

   1. Masło, cukier, mąkę, jajko oraz sól i ekstrakty zapachowe mieszamy w misce i zagniatamy do momentu połączenia się składników.  

   2. Formujemy kulę z ciasta, którą owijamy folią spożywczą (przezroczystą) i wkładamy do lodówki na 30 minut.

  3. Po tym czasie kulę wyjmujemy z lodówki i odrywamy małe kawałeczki ciasta, z których tworzymy palce - jak widać u mnie każdy palec pochodził prawdopodobnie z innego człowieka. Chodzi o to, by ciastka były podłużne i płaskie (urosną w piekarniku), długości i szerokości przeciętnego palca.

  4. Migdał (lub płatek migdała) przykładamy w miejscu paznokcia, po czym całość smarujemy białkiem jajka, zaś ciastko lekko nacinamy dwoma kreskami w dwóch miejscach: pod paznokciem i w połowie palca (to będą zgięcia palca).

   5. Pieczemy je przez 10 minut w 200 stopniach Celsjusza.

   Co do krwi - jak pisałam wyżej: ja redukuję w niewielkiej temperaturze sok malinowy z dodatkiem cukru, ale w roli krwi może też wystąpić dżem truskawkowy czy gotowy lukier. Grunt, by krew była czerwona i słodka.

   Co do migdałowych paznokci - jeśli macie tylko całe migdały ze skórką, to możecie (jak ja na zdjęciu) 

   Miłego pieczenia i straszenia!

7 komentarzy :

  1. Z oddali wyglądają naprawdę realistycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ekstra są te palce :) i właściwie proste w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Jedzenie dla odważnych :D

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne paluszki

    https://hyggelifestyle.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robiłam je w zeszłym roku, polecam, robią wrażenie, w tym roku reż je zrobię 😉
    htto:// aratka.blogspot.ch

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za KAŻDY komentarz:). Wszystkie czytam i nieodmiennie się z nich cieszę:).

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates